Dart

 Dart enligt konstens alla regler

Dart är spelet du sannolikt har provat på utomhus mot någon stugvägg på sommaren eller vid något pubbesök. Spelet är otroligt socialt och är ett trevligt sätt att umgås. Men dart är mycket mer än så.

Det finns en seriös, professionell sida av spelet – mil från de rostiga pilarna som plockas fram på midsommar.  Reser man exempelvis till de brittiska öarna är de bästa spelarna superstjärnor och det kommer storpublik till tävlingarna.

Spela dart i Stockholm

I Sverige börjar fler och fler få upp ögonen för dart och sedan några år tillbaka ha spelet ett eget förbund under Riksidrottsförbundet som arrangerar serier och tävlingar på elitnivå.

Hos oss spelar ni dart med professionell utrustning på tavlor och banor enligt reglementsenlig standard. Vill du testa spelet på riktigt, kom till Ballbreaker. Är du nybörjare hjälper vi gärna till så du kommer igång med spelet. Dart är ett fantastiskt spel och så mycket mer än ”att kasta pil”. 

Utrustning och spelformer

Darttavlan som vi känner den idag är numrerad från 1-20 och skapades av Brian Gamlin år 1896. Den består av 20 lika stora sektioner som innehåller enkel, dubbel och trippel samt en yttre och inre ”bulls eye” i mitten. Tavlan är tillverkad av sisalhampa, sitter på 173 cm höjd och typiska avståndet till spelaren är 237 cm.

Spelformerna är många men i de flesta spel har varje spelare tre pilar och man kan spela både individuellt och i lag. Vanliga spel är 501 och Killer.

501: I 501 ska man ta sig från 501 till noll med så få pilar som möjligt. Högsta möjliga poäng erhåller man genom att träffa trippel 20 som ger 60 poäng/pil och man spelar 3 pilar om vart annat tills första spelare/lag är nere på noll.

Killer: Killer är ett annat populärt spel med som drivs av härlig skadeglädje. Killer handlar om att välja ett nummer genom kast med ”fel” hand och sedan komma först till 5 träffar i sitt eget nummer, då är man killer. Som killer gäller det sedan att kasta ner övriga spelare på noll utan att träffa sig själv.

Är du sugen på att spela dart, kom till oss. Du kan självklart också ha det som ett moment i en tre- eller femkamp.