Shuffleboard

 

Shuffleboard kan, måhända en aning förenklat, ses som en blandning av Curling och Fia med knuff.  Det är ett spel som kräver taktik, pricksäkerhet och nerver av stål. Men går det bra, och du lyckas utmanövrera dina motståndare, kan du njuta av en stor dos skadeglädje.

Stenar curlas från den ena till andra änden på bordet och den spelare eller det lag som har bästa stenen när alla stenar är spelade vinner omgången.

Grundläggande regler

Shuffleboard går ut på att stöta sin sten så den hamnar i området med högst poäng – ju längre in på bordet den stannar desto högre poäng får du. Men stöter du för långt ramlar stenen över kanten och är död. Du kan jämföra det med curling där du ska hamna i boet men inte gå förbi.

I en spelomgång kan du stöta bort motståndares stenar, vilket är vad spelet går ut på. Slå bort motståndarna och hamna i bäst position och poängen är din.

Shuffleboard – Spelformer och historia

Vanliga spelformer är "match" eller "game". Är du nybörjare och aldrig har spelat shuffleboard förut kan våra aktivitetsvärdar ge en introduktion om regler, poängräkning och lite grundläggande strategi. Faktum är att de som kan ta till sig strategin ofta som vinner.

Spelet passar för 2-4 personer per bord, men det går naturligtvis att anordna en turnering eller liknande om ni är fler som vill spela eller om ni har shuffleboard som en station i en fem- eller trekamp.

Spelet är socialt till tusen och är starkt beroendeframkallande. Med ett bra sikte, en känslig hand och ett trevligt sällskap kan många timmar läggas på detta spel. Spelet härstammar från 1500-talets England innan det vidareutvecklades i USA och finns huvudsakligen i två olika varianter.

Shuffleboardspelet med kö såsom många känner det från fartygsdäck och "table shuffleboard" som är spelet där handen agerar kö. Det är den senare varianten ni hittar hos oss på Ballbreaker.